Hea salat värsketest puu- ja juurviljadest on väga hea vitamiinide allikas. Eestis on tihti meie kliimast sõltuvalt just vitamiinid ning toiteväärtus väga olulised. Seetõttu on tervislik toiduaine väga kriitiline hea immuunsuse tekitamiseks. Vürtsidega saab meie tavapärased ja igavad road muuta kulinaarseks kunstiteoseks, kuid mitte ainult. Paljud on kuulnud ka vürtside tervist kosutavatest omadustest ehk sellest, et nad toimivad organismis antioksüdantidena, pakkudes meile kaitset põletike, seente, mikroobide ja muude patogeenide vastu.
Eestlaste lemmikud on klassikaline caesari salat, tuunikala salat, kartulisalat, kurgi- ja tomatisalat, kapsa- ja porgandisalat. Harva näeb teisi huvitavaid salateid, mis on pärit just teistest kultuuriruumidest. Üks tõeline pärl selles vallas on Mehhiko köök. Sealsed toidud on üsna vürtsikad ja maitserikkad. Esialgu võivad tunduda nad võõrad, aga kindel on see, et külmaks ei jäta nad kedagi. Üheks populaarsemaks salatiks on just Mehhiko salat. Milline see salat on ja milliste toitudega ta kokku sobib - lahkame seda teemat natuke lähemalt.
Mehhiko köök on kuulus oma vürtsikate roogade poolest. Mehhiklased armastavad teravust kõiges. Mehhiko salatite oluline koostisosa on konserveeritud mais. Neile meeldib toitudes kasutada oliiviõli, rohelisi ube, salatit, tšilli-tomatit ja palju muid meie jaoks huvitavaid komponente. Seega maitseelamus on reeglina garanteeritud.
Mehhiko salat sobib kokku paljude teiste roogadega. Toome välja mõned enamlevinud kooslused, kus maitseteelamus saab olema suurepärane.
Mehhiko salat sobib kokku suurepäraselt nachodega. Neid saab salati kõrvale näksida, kuna tegemist on mõlema puhul Mehhiko köögiga. Nachodele saab seda salatit ka lusikaga peale tõsta ehk mooduseid on mitmeid. Lisaks tasub alati kõrvale lisada ka mõni magus-vürtsikas kaste. Sinna sisse saab nachosid vajadusel kasta ning toitude kooskõla saab olema suurepärane. Hea on antud koosluse puhul ka see, et toit kokku on kerge ehk sobib väga hästi eelroaks või järelroaks mitmekäiguliste einete puhul.
Lihatoitude puhul sobib Mehhiko salat kokku praktiliselt kõigega. Grillitud kana, lõhefilee, mahlane veiseliha või hoopis rasvane seapraad - kokkusobivus on kõigiga. Perfektselt sobib ta just krõbeda kanaliha kõrvale. Salatite sisse saab alati liha lisada ehk saab teha kaks ühes. Võib kasutada liha ja salatit ka eraldi. Liha võiks olla ka pigem vürtsikas. Õige salat ja liha peaks keskmise eestlase silmad ikka märjaks võtma. Aga loomlikult saab igaüks vürtsikuse taset vastavalt oma maitsele reguleerida.
Hea moodus salati tarbimiseks on salat keerata tortillade sisse. Tekib mugav tuutu ning salatit saab mugavalt ja käepäraselt tarbida. Kui võimalik võiks tortilla eelnevalt ka pruuniks või soojaks
praadida, siis on tulemus perfektne. Tortillasid võib kergelt ka eelnevalt ketšupi või tabasco kastmega määrida. Huvitava maitse annab ka sinep, kui seda kergelt tortilladele määrida.
Burgeri kõrvale sobib Mehhiko salat hästi. Lisaks salatile sobivad sinna kõrvale veel oad, friikartulid või friteeritud jalapenod ning sibularõngad. Burgeri lisandid võiks olla ka pigem vürtsikad.
Kokkuvõtvalt olge julged ning katsetage erinevaid kooslusi ja propotsioone salati valmistamisel. Ei ole õiged ega ka valesid vastuseid. Julge katsetamine võib viia avastusteni, mis võib positiivselt üllatada teid ennast, kui ka teisi. Julget katsetamist!