Informatsioon: +370 61170170

Tomatid

Tomatid

Tomatid

Seda kasvatatakse peaaegu kõigil laiuskraadidel, seda esineb sadades sortides alates hiiglakasvust kuni jõhvikamarja suuruseni, ümarate, pikerguste, ribiliste, ebakorrapäraste ja pirnikujulistena, punaste, roosade või kollastena.

100 g tomatit – 19 kcal

Sisaldab väärtuslikke kiudaineid ning kaltsiumi, kaaliumi, fosforit ja suures koguses vitamiine A, B ja C ning märkimisväärselt palju E-vitamiini.

Kodutohter ja erajõusaal

Tomatite raviomadused on tõestatud mitte ainult südame ja neerude tervise osas, need mõjuvad ka nahka noorendavalt.

Miljardite lemmik

See on üks maailma kõige rohkem tarvitatavaid toorelt söödavaid köögivilju. Kõige tervislikumad on tomatid toorelt sööduna. Ameerika toitumisteadlaste ütluste kohaselt kindlustab klaas tomatimahla päevas tervise, ilu ja nooruse. Seda soovitatakse kasutada kaalualandavates dieetides, samuti suhkurtõve ja neeruhaiguste ravimise korral.

Te armastate neid küpsetena

Küpsed tomatid võlgnevad tänu oma punase värvi eest lükopeenile. Sel looduslikul pigmendil on skleroosi- ja vähivastased omadused ning eriti aitab see alandada eesnäärmevähi riski. On kindlaks tehtud, et seda saab kergemini omastada suppidest ja kastmetest kui toorestest tomatitest.

Armastuse õun

Kui tomat vallutas Euroopa, peeti seda afrodisiaakumiks. Prantslased kutsusid seda „pomme d’amour”, mis tähendab „armastuse õun”.

Müstiline latiino

Tomat on pärit Lõuna-Ameerikast. Euroopasse jõudis see 16. sajandil. Esmalt kasvatati seda ilutaimena, kuna usuti, et see on mürgine. Itaallased olid esimesed, kes õppisid tundma ja hindama tomati maitset, ehkki alles 18. sajandil oli tomat pigem nõiakatlas kui köögilaual. Itaalia ja prantsuse emigrandid viisiid tomatid endaga Ühendriikidesse kaasa.

La Tomatina

La Tomatina – see on suur tomatisõda, mis toimub iga aasta viimasel kolmapäeval Buñol’is, väikeses linnas Valencia lähedal. See on nädal aega vältava pidustuse lõpuüritus. Ööl enne tomatisõda pannakse valmis veokitäied tomateid, mis veetakse umbes kella 11-ks linna keskväljakule. Tseremooniameistrid algatavad umbes kaks tundi kestva „verise“ lahingu. Tomatisõja järel saab end jõkke kasta ning minna ja süüa kuulsat paellat, loputades selle alla suurepärase kohaliku veiniga.