Informatsioon: +370 61170170

Seller

Seller

Seller

Kasvatatakse ümara juure ning aromaatse krõmpsuva varre ja lehtede pärast.

100 g sellerit – 18 kcal

Seller sisaldab palju tähtsaid mineraalaineid, nagu näiteks kaalium, tsink, kaltsium, raud, fosfor, magneesium, samuti järgmisi vitamiine: C, B-grupi vitamiinid, PP, E ja provitamiin A.

Vererõhk alla

Hiina meditsiinis kasutati sellerit kõrgvererõhutõve ravimisel. Uuringud on näidanud vererõhku reguleerivate koostisainete olemasolu selleris.

Vastupanuvõime tõus

Seller sisaldab C-vitamiini, mis mõjutab immuunsüsteemi, tugevdades vastupanuvõimet põletikele ja külmetushaigustele.

Heaolu jaoks

Raviomadused on eelkõige toorel selleril. See on abiks kõhuvaevuste, reuma, ülekaalu ja põiehädade korral. Sellerist tehtud peeneks riivitud mass ja mahlad on ka suurepärased hea enesetunde säilitajad (puhastavad organismi toksiinidest).

Looduslik afrodisiaakum

Juba muistsetest aegadest peeti sellerit afrodisiaakumiks. Seetõttu soovitame maitsvaid selleritoite meestele ning daamid ei tohiks (vanaaja roomlaste eeskujul) ära unustada sellerilehtedest võidupärja punumise kunsti. Soovitame sellerimahlakompresse teha näiteks sinistele plekkidele ja kriimustustele. Need, kes on vooruslikud, saavad aga sellerist abi reumaatiliste vaevuste korral.

Apteegist kööki

Seller on aretatud Euroopa ja Aasia kergetel soolakatel rabamaastikel metsikult kasvavast sordist. Esmalt kasutati seda ravimtaime ja lauakaunistusena. Seller sai köögiviljana populaarseks alles 17. sajandil. Seller jõudis Ühendriikidesse 19. sajandi alguses. Tänapäeval kasutatakse seda kahe sordina: rohelise selleri ja juursellerina.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD

RETSEPTE SELLE KÖÖGIVILJA