Informatsioon: +370 61170170

Peet

Peet

Peet

Maltsaliste sugukonda kuuluv taim, mida kasvatatakse juurte ja lehtede pärast. Seda võib leida kõigilt kontinentidelt.

100 g peeti – 37 kcal

Sisaldab süsivesikuid, kiudaineid, kaaliumi, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, tsinki, vitamiine C, B1, B5, B6, PP, E, foolhapet ja provitamiini A.

Tugevad luud, terved hambad

Peedi söömine võib olla kasulik meie luudele ja hammastele, kuna see sisaldab kaltsiumi, mille puudus võib tuua kaasa liigse hambakatu teket, rahhiiti, osteoporoosi ja laste kasvupeetust.

Pidutsejatele

Tänu süsivesikute, C-vitamiini, kaaliumi ja foolhappe kombinatsioonile puhastab peet organismi, hoiab ära aneemiat ja väsimust ning kaitseb ka vähi eest.

Kultuurpeet

Kõik tänapäevased peedisordid on pärit Kaug-Idas ja Indias metsikult kasvavast peedist. Esmakordne ülestähendus peedi kohta on leitud Babülooniast. Kõrgelt hindasid peeti ka muistsed kreeklased, kes kasutasid seda Apollonile austuse avaldamiseks. Algselt söödi ainult peedilehti, samas kui juurt kasutati meditsiinilisel otstarbel. 14. sajandil levis peedi kultiveerimine Põhja-Euroopasse. Napoleon I ajal levis suhkrupeet, mis on praegu suhkruroo kõrval teine suhkruallikas. Peet on ka borši, Ida-Euroopa kultusliku supi põhikoostisaineks.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD

RETSEPTE SELLE KÖÖGIVILJA