Informatsioon: +370 61170170

Pastinaak

Pastinaak

Pastinaak

Pastinaaki leidub metsikuna looduses või kasvatatakse kultuurtaimena köögiviljaks. Seda taime kasvab Euroopas ja osades Aasia piirkondades.

100g pastinaaki – 56 kcal

Pastinaak sisaldab proteiine, süsivesikuid, kiudaineid, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, magneesiumi, naatriumi, rauda, tsinki ja vitamiine A, B1, B2, B6, C, E, PP, samuti foolhapet.

Stiilne pastinaak

Antiik- ja keskajal, kui kartul polnud veel populaarseks saanud, oli pastinaak üleüldiselt kasvatatav köögivili. Pika või ümara juure sisemuses on aromaatne säsi, millel on ainulaadne magus ja vürtsine maitse. Seda võib süüa toorelt, kasutada salatites, pastana või keeta koos muude köögiviljadega. Seda võib lisada supile, biskviittaignale, köögiviljadele ja hapukapsale.

Kasulik kõigile veregruppidele

Pastinaagis on palju toitaineid. See on kasulik kõigile veregruppidele. Köögivili sisaldab eeterlikke õlisid, furanokumariini, glükosiide, õlisid ja flavonoide. Taimel on vedelikke väljutavad, toksiinidest vabastavad ja reumavastased omadused. Pastinaak stimuleerib söögiisu, sisaldab alkaloide ja kaloreid. Seda on kasutatud ka neerukivide ravimiseks.

Pastinaak või petersell?

Pastinaaki aetakse tihti segi peterselli juurega. Kuidas neil vahet teha? Vastupidiselt peterselli juurele on pastinaak pigem sile, sellel on ülaosas väike lohk ja pruun rõngas ning selle maitse meenutab rohkem porgandit.

Mitte ainult inimestele

Pastinaak on väärtuslik ka loomasöödana ja arvatakse, et nende põllumajandusloomade liha, kellele on antud pastinaaki, on palju maitsvam.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD