Informatsioon: +370 61170170

Mustjuur

Mustjuur

Mustjuur

Mustjuur on köögiviljataim Astraceae sugukonnast. See on pärit Lõuna- ja Kesk-Aasiast.

100g mustjuurt – 17 kcal

Mustjuur sisaldab naatriumi, kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, rauda, fosforit, kloori, karoteeni ja vitamiine E, B1, B2, C ja PP.

Külmutatud, konserveeritud ja muul kujul

Mustjuure maitse meenutab sparglit, kuid on palju õrnem. Enne selle kasutamist soovitame juurt korralikult pesta, siis koorida (kindlasti kummikinnastega), kuna selle mahl värvib kokkupuutuvad pinnad punasteks. Taimest on söödavad juur ja lehed. Mustjuur sobib suurepäraselt külmutamiseks või konserveerimiseks, sest selle toiteväärtus säilib isegi külmutatult ja konserveerituna.

Maitseb hästi ja on raviomadustega

Mustjuur sisaldab väärtuslikke toitaineid, palju vitamiine ja maitseb ülihästi. Seda kasutatakse ravimtaimena, südame ravimiseks ja valuvaigistina. Glükosiidid annavad juurele meeldiva maitse ning taimel on suurepärane toiteväärtus, mis on abiks seedekulgla haiguste põdemisel.

Kui spargel on liiga kallis

Mustjuurt peetakse sageli võrdseks sellest palju kallima spargliga. Seda kutsutakse ka talispargliks, kuna on saadaval ka külmadel aastaaegadel.

Mustjuur ja maomürk

Mustjuurt hakati köögiviljana kasvatama alles 16. ja 17. sajandi vahetusel. Enne seda mängis mustjuur ravivat osa: seda kasutati rästikumürgi vastase ravimina, sellest ka taime üks algseid nimetusi ’rästikutaim’.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD

RETSEPTE SELLE KÖÖGIVILJA