Mungoa idude

Mungoa idude
Üheaastane kaunvili, mida kasvatatakse seemnete ja võrsete pärast.
100 g mungoa idusid - 14 kcal
Need sisaldavad palju C-, B- ja E-vitamiini, rauda, kaaliumi.
Taastab energia
Kui tunneme end füüsilise kurnatuse tõttu nõrgana või põeme kevadväsimust, on hea lisada toidule vahelduseks idandeid. Need parandavad ainete omastamist, mis leiavad toitainetena oma tee organismi.
Söö ja omasta
Seemnetes sisalduvad proteiinid, rasvad ja tärklis on kergesti omastatavad.
Moekad idandid
Mungoa idandeid on Hiinas kasvatatud juba 3000 aastat. Kuivad seemned on paljude toitude koostisosaks ning neid kasutatakse läbipaistvate Hiina nuudlite tegemiseks. Idandite kasulikke omadusi on Aasias tuntud juba tuhandeid aastaid. Idandite moevool saabus Euroopasse Ameerika Ühendriikidest 20. sajandi seitsmekümnendail aastail. Hiina meditsiinis lisatakse mungoa idandeid taimesegudele, millega ravitakse kõrgvererõhutõbe. Neid kasutatakse ka mõningate mürkide vastumürkide koostises. Hetkel on idandite suurimad tootjad ja tarbijad Hiina, India ja Ameerika Ühendriigid.
Väärt proovimist
Mungoa idandid on suurepärane salatimaterjal, lisand köögiviljaroogadele ja suppidele. Klassikalises Hiina köögi retseptis praetakse idandeid kergelt küüslaugu, murulaugu ja ingveriga koos soola- või suitsukalaga.
Idandite etikett
Kui Hiina köögis valmistatakse idanditest rooga, tõmmatakse selle elegantseks serveerimiseks idandite otsad ära.