Informatsioon: +370 61170170

Asparagus

Asparagus

Asparagus

Mitmeaastane taim, mida kasvatatakse söödavate värskete võrsete saamiseks.

100 g sparglit – 23 kcal

Sisaldab rikkalikult A- ja C- vitamiini ning väärtuslikke mikroelemente, nagu raud, kaalium, tsink, ja küllaltki suurt hulka kiudaineid.

Et olla jätkuvalt noor

Roheline spargel on tuntud oma kõrge antioksüdantide sisalduse poolest, mis hoiavad ära enneaegset vananemist – sel põhjusel on see ka Hollywoodi iluduste lemmiktoit. Spargel on kergesti seeditav madala kalorisisaldusega köögivili. Sisaldab foolhapet, mis aitab ennetada sünnidefekte, hoiab ära väsimust ja südamehaigusi.

Ülesanne: väljapumpamine

Spargel on looduslik diureetikum, mis on abiks kuseteede bakteriaalsete infektsioonide ja põletike ravimisel. Seesama mõju aitab ka veepeetusest tulenevate vaevuste vastu.

Sparglit serveeritakse lauale...

Tänapäeval käib sparglitoitudega kaasas luksuslikkuse maine. Seda võib leida mitte ainult Vahemeremaade, vaid ka Põhja-Euroopa, Aasia ja Ameerika köögi retseptidest. Sparglit süüakse keedetult nii soojalt kui ka külmalt.

 „Kolmevärviline“

Saadaval on rohelist, helelillat või valget sparglit. Tegemist on ühe ja sama taimega, mis on üles kasvanud erinevates valgustingimustes. Rohelist sparglit on kasvatatud täispäikeses, valget mullakuhila sees ilma valguse ligipääsuta ning lillal on lastud pinnasest veidi välja kerkida.

Maitse rikkalikkus

Spargel on algselt pärit Vahemere ümbrusest. Iidsed egiptlased ja kreeklased sõid selle metsikuna kasvavat sorti, roomlased aga alustasid spargli kultiveerimisega. Sparglit peeti afrodisiaakumiks ja ravimtaimeks. Seejärel ei olnud köögiviljast pikka aega mingeid ülestähendusi, kuni see renessansiajastul pildile tõusis ja n-ö uuesti sündis. Spargel sai Louis XIV üheks lemmiktoiduks. Kuni 19. sajandini leidus sparglit ainult rikaste toidulaual.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD

RETSEPTE SELLE KÖÖGIVILJA