Informatsioon: +370 61170170

Wasabi - Jaapani mädarõigas

Wasabi - Jaapani mädarõigas

Wasabi - Jaapani mädarõigas

See on taim ristõieliste sugukonnast. Taim kasvab looduslikult mägijõgede sängide kallastel Jaapanis. Kultuurtaimena leiab seda Kanadas, USA-s ja Austraalias.

100 g wasabit – 109 kcal

See sisaldab glükosiide, provitamiini A- vitamiini, B-grupi vitamiine, C-vitamiini, mineraalsooli (enamasti väävlit).

Vürtsid Jaapani köögist

Värskelt riivitud juurt kasutatakse samal moel kui tavalist mädarõigast. Wasabi on palju tulisem ja kõrvetavam, meenutades maitselt mädarõigast, kuid on kibedama varjundiga. Euroopas on värsket wasabit poest raske saada, seda kasutatakse pigem pulbrina, mis annab veega segatult paksu pasta. Seda võib ka tuubides valmispastana osta.

  • Jaapani köögis moodustab sojakastmega segatud wasabi suurepärase dipikastme sushi ja sashimi jaoks.
  • Wasabi koos sojakastme, ingveri, küüslaugu ja värske koriandriga võib olla kala või steikide marinaadi komponendiks.
  • „Kangelastele“ mõeldud versioonis soovitame kasutada wasabit liha või juustu dipina.
  • Koos majoneesiga on wasabi asendamatu munade ja külmade lihatoodete juurde.

Vastumürk mürgistuste korral

Tuhandeid aastaid on wasabit peetud vastumürgiks toidumürgitustele (kasulik toore kala korral) ning teadlased on seda oma uuringutega kinnitanud. Wasabil on seenevastased, samuti antiseptilised omadused ja sel on ka veidi diureetilisi omadusi. See stimuleerib seedemahlade eritumist ja on soovitatav kõrvetiste korral. Välispidiseks kasutamiseks mõeldud kompressid leevendavad artriiti, neuralgiat ja müalgiat. Wasabi on polüfenoolide allikas, sisaldab rikkalikult antioksüdante ja võimaldab neutraliseerida vabade radikaalide mõju.

Hainahast riiv

Traditsioonilises Jaapani köögis kooriti wasabi juur ära, puhastati pehme harjaga ja riiviti seejärel. Mõned jaapani sushimeistrid kasutavad ainult hainahast riive, teised kasutavad tavalist metallriivi. Väidetavalt teeb wasabi hainahast riiviga riivimine pasta siidiseks ja aromaatseks.

Mägipäevalill

Wasabi nimetus tähendab mägipäevalille. Nimi tuleneb kohast, kus seda korjatakse, ning sellest, milline taim õitsvana välja näeb. Tsivilisatsiooni muutumise tõttu on see üha enam ja enam haruldane vaatepilt.