Informatsioon: +370 61170170

Rabarber

Rabarber

Rabarber

Rabarber on taimede rühm, mis kuulub alamsugukonda Rheum, tatraliste perekonda. Rabarber on pärit Kesk-Aasia piirkondadest, Bulgaariast ja Lõuna-Siberist. Seda kasvatatakse köögiviljana.

100g rabarberit – 16 kcal

Rabarber sisaldab magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi, rauda, fosforit, naatriumi, B-grupi vitamiine, C-vitamiini ja karoteeni.

Rabarberikiusatus

Rabarber on üks esimesi kevadisi köögivilju ja võlub meid seetõttu oma värskusega. Seda kasvatatakse mahlaste roheliste või punaste varte saamiseks. Sellel on spetsiifiline, aga värskendav maitse ning sellest saab häid mahlu, mahlajooke ja kooke. Seda võib kasutada tarretistes ja karastusjookides.

C-vitamiin

Rabarberit tuntakse selle kõrge raua- ja C-vitamiini sisalduse poolest. See hõlbustab seedimist, parandab gastriiti ja söögiisu. Lisaks vähendab see soolestiku peristaltikat ja sel on puhastav toime. See stimuleerib seedemahlade ja lima eritumist, parandades seeläbi seedimist. Rabarberit kasutatakse ka ülekaalulisusega võitlemisel. Kahjuks sisaldab rabarber oksaalhapet ja moodustab lahustumatuid kaltsiumoksalaadi kristalle, mis võivad muutuda neerukivideks. Rabarberit ei tohiks seega süüa liiga sageli ega liiga palju. Inimesed, kes kannatavad artriidi, neerukivide või seedesüsteemi vaevuste all, peaksid rabarberit vältima.

Võõras Volga äärest

Mida huvitavat rääkida rabarberi päritolust? See taim on algselt pärit Hiina köögist, kus seda tuntakse juba rohkem kui 3000 aastat. Hiinasse sattus rabarber Volga-äärsest piirkonnast ja sealt muistsesse Kreekasse ja Roomasse. Kreekakeelne taimenimetus - rhabarbaros- tähendab „Võõras Volga äärest“.

Vein ja ilu

Rabarberit kasutatakse veinitööstuses. Üha enam kasvatatakse seda ka ilutaimena.