Informatsioon: +370 61170170

Porrulauk

Porrulauk

Porrulauk

Taim, mis on suguluses küüslauguga ja mida kasvatati juba muistses Egiptuses, Kreekas ja Roomas.

100 g porrulauku – 47 kcal

Porrulauk sisaldab karoteeni, fosforit, kaltsiumi ja vitamiine A, E, B1, B2, C.

Reuma vastu ja enamgi veel

Porrulauku kasutatakse reuma ravimisel, see toimib vedeliku väljutajana ja soodustab piimaeritust. Tänu kõrgele mineraalainete sisaldusele on porrulaugul hea toiteväärtus. Tänu porrulaugus sisalduvatele vitamiinidele soovitatakse seda seedimisprobleemide vastu. Porrulaugul on puhastav mõju ning selle abil võideldakse toksiinidega toiduratsioonis. Samuti on porrulauk väga kasulik külmetuse puhul ning keha vastupanuvõime suurendamisel, kuna sisaldab eeterlikke õlisid. Eeterlikud õlid on suurepärane antiseptik.

Muistne maailm armastas porrulauku

Porrulauku tunti muistses maailmas ning seda sõid iga päev Nero ja Aristoteles, kes kumbki väitsid, et võlgnevad oma tugeva ja valju hääle just porrulaugule.

Porrulaugupäev

1. märtsil tähistatakse Walesis pühak St. Davidi päeva, kelle sümboliks on porrulauk. Porrulauk sümboliseerib ka waleslaste mehisust seoses ajaloolise lahinguga anglosakside vastu, kui võidukad sõjamehed sidusid porrulauke hea õnne talismanina oma relvade külge. Sel päeval austatakse Walesis porrulauku, valmistades sellest köögiviljaroogasid ja kasutades seda kaunistusena. Porrulauk on hea lisand salatisse, suppidesse või liharoogadesse, seda saab blanšeerida, aurutada või keeta.

Porrulaugu populaarsus

Porrulauk on kõige populaarsem Hollandis, kus seda süüakse iga päev. Aurutatud porrulauk on Hollandi rahvustoit.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD