Informatsioon: +370 61170170

Paprika

Paprika

Paprika

Soojalembene taim, mida kasvatatakse selle erineva kuju, värvi ja suurusega viljade pärast, mis varieeruvad vastavalt sordile.

100 g paprikat – 26 kcal

Rikas C- ja A-vitamiini ning ka beetakaroteeni allikas.
Roheline paprika sisaldab rohkem C-vitamiini, samas kui kollastes ja punastes paprikates on rohkem beetakaroteeni.

Suitsetajatele appi

Tähelepanu, aktiivsed ja juhusuitsetajad – paprika teie toidus vähendab vähi ja emfüseemi ohtu!

Värviline ennetus

Paprikates sisaldub petersellilehtede järel kõige rikkalikumalt C-vitamiini. 200 grammi paprikat täidab täiskasvanud inimese päevase C-vitamiini vajaduse. Lisaks C-vitamiinile on paprikas ka rikkalik varu A-vitamiini, mis moodustab surmava kokteili vabade radikaalide vastu. See suurepärane duo hoiab ära kolesterooli ladestumise ning kaitseb seeläbi skleroosi ja südamehaiguste eest. See hoiab ka vähi, katarakti ja artriidi eest.

Terav nagu habemenuga

1912. aastast on olemas Scoville'i skaala – see on spetsiaalne skaala, millega mõõdetakse pipra tulisust.

Ükskord Ameerikas

Paprikaid peetakse Ameerika vanimateks kultuurtaimedeks. On leitud nende seemneid, mille dateering ulatub 5000 aasta taha. Paprikad on pärit Peruust. Maisi, ubade ja kõrvitsa kõrval on need üks põhilisi Kolumbuse-eelseid köögivilju. Need tõi Euroopasse Kolumbuse arst. Alates 16. sajandist levis paprika üle terve Euroopa, leidis endale koha Balkanil ja Vahemeremaade köögis. See on ka ungarlaste rahvusköögivili ja vürts.

Muusikaline köögivili

Üks tulise paprika sortidest on endale saanud nime Cascabel – ehk kellukeste helin – tänu helile, mis köögivilja raputades kuuldavale tuleb.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD

RETSEPTID SELLELE KÖÖGIVILJALE