Informatsioon: +370 61170170

Okrat

Okrat

Okrat

Okra (ingl. k. ka 'daamisõrm' või 'gumbo') on Aafrikast pärit köögivili, mis on tänapäeval kasutusel peamiselt India, Idamaade või kreooli köögis.

100 g okrat – 31 kcal

Sisaldab beetakaroteeni ja tervislikke küllastumata rasvu.

Kulinaaria kunstiteos

Söödav okra koristatakse enne, kui see täiesti küpseb, muidu pole see õrn, vaid kiuline. Okra vili (ehk gumbo) on pikk, roheline ja natuke karune. Kuju poolest meenutab see tšillit, aga kuulub samasse perekonda kui hibiskus. Küpsemata vilja valmistatakse samamoodi kui rohelisi ube. Populaarseimad okratoidud on köögiviljasupp okraga, okra tomatis ja okraletšo. Jaapanlased praevad okrat tempura jahus ja serveerivad sojakastmega.

Okra maitseb hästi ka toorelt. Piisab, kui see vaid üle loputada. Pole vaja isegi koorida.

Lisaks keetmisele saab okrat hõlpsasti marineerida või kuivatada. Hästi sobib see ka külmutatult. Seda tuleb kõigest minuti jooksul blanšeerida, külma vee all jahutada ja kuivatada. Iga kõder tuleb lõigata pikuti pooleks ja panna külmutuskotti.

Kohviasendaja

Okra seemned sisaldavad tervislikke küllastumata rasvu, nagu oomega-9 tüüpi oleiinhapet, samuti oomega-6 tüüpi linoolhapet. Seemneid saab pärast röstimist kasutada kohviasendajana. Pärast pressimist saab seda rasva kasutada ka margariini tootmiseks.

Kõhuvalu vastu

Keetes eraldab vili lima, seega on see eriti kasulik suppides ja kastmetes neile, kes kannatavad kõhuvaevuste all. Kui lima tekkimist ei soovita, piisab okra vilja blanšeerimisest.