Informatsioon: +370 61170170

Naeris

Naeris

Naeris

Kaheaastane taim ristõieliste sugukonnast. Seda kasvatatakse nii köögivilja kui ka ravimtaimena.

100g naerist – 35 kcal

Naerid sisaldavad kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, rauda, magneesiumi, foolhapet ja vitamiine A1, B1, B2 ja C.

Naerist kasutatakse madala kalorsusega dieedis

Naerijuurt saab süüa keedetult või toorelt. Lehedki on söödavad ja neid valmistatakse toiduks samamoodi kui spinatit. Naereid kasvatasid muistsed kreeklased ja roomlased. Enne kartuli saabumist Euroopasse kasutati niihästi inimestele kui ka loomasöödaks peatoidusena naereid ja kaalikaid. Need on proteiini, süsivesikute, mineraalide ja vitamiinide allikaks. Naeris sisaldab umbes 90% ulatuses vett, seega on väärtuslik toiduaine dieetides, eriti madala kalorsusega dieetides.

Naerist tehtud kosmeetika

Naereid kasutatakse kosmetoloogias. Losjoonid, mis sellest köögiviljast valmistatakse, on suurepärased juuksepalsamid - need tugevdavad juukseid, hoiavad ära nende väljalangemist, murdumist ja rasvaseks muutumist. Viljalihal on omakorda nii põletikuvastased kui ka leevendavad omadused. Seda kasutatakse muuhulgas vistrikevastase kosmeetika tootmiseks.

Ravimtaim

Traditsioonilises meditsiinis on naerist kaua tuntud kui tugevdavaid ja elustavaid omadusi kandvat taime. Mahla saab pressida, sellest võib teha teed või losjoone ja seda võib ka välispidiselt kompressiks kasutada. See töötab ravimina suuprobleemide, hingamisteede haiguste ja aneemia korral. See on tõhus ka valu, põletike, külmanäpistuste leevendamisel ja raskesti paranevate haavandite ravimisel.