Informatsioon: +370 61170170

Mais

Mais

Mais

Taim, mida kasvatatakse tõlviku söödavate seemnete pärast. See on nisu ja riisi järel kõige tähtsam teravili.

100 g maisi – 97 kcal

Mais sisaldab märkimisväärses koguses süsivesikuid, kiudaineid, proteiine, palju B-grupi vitamiine ja E-vitamiini, kaaliumi, fosforit, magneesiumi, rauda ja tsinki.

Nooruse eliksiir

Magneesium, mida sisaldub maisis muljetavaldaval hulgal, kompenseerib selle puudulikkust, mis kaasneb paljude organismi vananemisega seotud haigusseisunditega. 150g maisi katab 25% ulatuses täisealise inimese B1-vitamiini päevavajaduse. Mais sisaldab ka peamist antitoksiini – E-vitamiini, mis kaitseb ka skleroosi eest. Lisades maisi igapäevasele toiduratsioonile, väheneb südamehaiguste ja vähi oht. Maisis leiduvad süsivesikud annavad energiat ilma, et rasv hakkaks ladestuma.

Sale ja rahulik

Maisil on stressivastane mõju. Selles on rikkalikult B-grupi vitamiine, eriti B1, mis mõjutab närvisüsteemi õiget funktsioneerimist, lihaseid, südant ja punaste vereliblede tootmist.

Kuldne tõlvik

Mais on pärit Kesk-Ameerikast ja oletatavasti on seda kultuurtaimena kasvatatud juba 7000 aasta vältel e.Kr. See oli maiade, asteekide ja inkade põhitoiduks. Mais oli osa nende rahvaste kultuurist. Asteekide legend räägib, et Päike saatis kuldse tõlviku (maisi) inimeste toitmiseks alla maa peale.

Euroopasse jõudis mais Kolumbusega nii nagu ka muud Uuest Maailmast pärit maitsvad asjad. Algselt nimetati maisi „indiaani nisuks“. Prantslased ja itaallased hakkasid maisi kultuurtaimena kasvatama 16. sajandil. Tänu hispaanlastele ja portugallastele leidis mais tee ka Aafrikasse. Esmalt ei olnud mais eriti populaarne, hinnati ainult sellest tehtud jahu. Maisi hakati suurel määral kasvatama alles 19. sajandil.
Tänapäeval kasutatakse maisi köögis laialdaselt. Maisijahu kasutatakse leiva ja küpsetiste valmistamisel, samuti Itaalia polenta keetmisel. Mais on ka Mehhiko tortillade, tacode ja enchiladade valmistamise põhikoostises. Lisatuna salatitesse või kuumalt serveeritult on mais hea ka liharoogades. Sageli sööme maisi popkorni või hommikuhelveste kujul. Lisaks sellele kasutatakse maisi ka burbooni (viski) tootmiseks.

300 miljonit päevas

Täpselt niipalju tortillasid süüakse Mehhikos iga päev! See teeb rohkem kui 100 miljardit tortillat igal aastal!

Köögiviljaaia jumalanna

Ameerika indiaanlased lugesid maisi lisaks ubadele ja kõrvitsale üheks põlluharimise jumalannadest.

Nende kultuuris oli maisile mitmeid kasutusotstarbeid:

  • seemned – toit, õli valmistamine, alkoholi valmistamine, ehted;
  • lehed – madratsite täitematerjal, nukkude ja mokassiinide tegemine;
  • surnutega seotud kombetalituste juures – igavestele jahimaadele saatmisel.

TOODETE VASTAVUST KÄESOLEVALE KÖÖGIVILJAD

RETSEPTID SELLELE KÖÖGIVILJALE