Informatsioon: +370 61170170

Mädarõigas

Mädarõigas

Mädarõigas

Seda taime kasvab Euroopas ja Aasias, kasutatakse selle juuri ning lehti.

100g mädarõigast – 68 kcal

Mädarõigas sisaldab fosforit, väävlit, kaaliumi, kaltsiumi, rauda, naatriumi, magneesiumi ning vitamiine A, B, C ja E.

Tervise essents

Mädarõikal on bakterite-, viiruste- ja seentevastased omadused. Taim stimuleerib ainevahetust, reguleerib neerude tööd ja tõstab organismi vastupanuvõimet. See sisaldab rohkem C-vitamiini kui sidrunid ja apelsinid ning järgneb fütontsiidide sisalduse poolest sibulale ja küüslaugule. Mädarõigast soovitatakse eriti aastaaegade üleminekuperioodidel (nt sügis- ja kevadtalvel), et varustada organismi vajalike vitamiinide ja mineraalsooladega.

Teravdab aistinguid

Riivitud mädarõikajuurt iseloomustab tugev maitse, mistõttu seda kasutatakse koostisainena paljudes toitudes, värskes köögiviljas, seda serveeritakse ka koos koore ja sidruniga garneeringuna liha, kuuma või külma kala juurde.

Säilitab värskuse

Tänu oma looduslikele antibakteriaalsetele omadustele – fütontsiidide toimele – on mädarõikal silmapaistvad omadused. Mädarõikalehtedesse mähitud või, liha või kala säilib palju kauem, kuna neis sisalduvad fütontsiidid ei lase bakteritel areneda.

Toob pisarad

Kui mädarõigas on värske ja kange, kutsuvad selles sisalduvad eeterlikud õlid esile pisaravoolu ja aevastamise. Pärast sööki tuleks nuusutada saiaviilu, mis peaks tooma leevendust kipitavatele silmadele ja õhetavale kurgule.