Informatsioon: +370 61170170

Maapirn

Maapirn

Maapirn

Maapirn, tuntud ka topinamburina ja mugulpäevalillena, on kõrreline mitmeaastane taim, mis on lähedases suguluses päevalillega, kuuludes samasse perekonda: Helianthus.

100g maapirni – 306 kcal

Maapirn sisaldab vitamiine A, B1, B2, B6, C ja E. Lisaks ränile, kaaliumile, kaltsiumile, fosforile, rauale ja tsingile sisaldab see ka puuviljasuhkrut, pektiinikiude ja aminohappeid.

Võistleja kartulile

Indiaanlased kasvatasid maapirni juba ammu enne seda, kui Kolumbus Ameerika mandrile astus. Mugulad meenutavad mõneti kartuleid, kuigi nende mugulanäsad näevad rohkem välja nagu ingverijuured. Kuna nende maitse meenutab artišokki või õuna, kutsutakse neid ka maaõunteks (ingl. k. earth apple). Neid võib süüa toorelt salatites ning ka keedetult või praetuna. Prantsusmaal on maapirni mugulad väga populaarne salatikomponent. Saksamaal toodetakse teatud liiki piiritust Topinambur ehk Rossler - taimest saab valmistada märkimisväärses koguses alkoholi.

Toitev India mugul

Põlisameeriklased on kasutanud maapirni juuri toidu ja ravimina sajandeid. Uusimad uuringud näitavad, et see suudab vähendada organismis halva kolesterooli hulka, samuti reguleerib vererõhku ja seedesüsteemi funktsioneerimist. See tõstab organismi immuunsust ja annab energiat. Maapirne soovitatakse suhkruhaigetele, eriti tõve varases staadiumis. Kuna maapirnidieetidel on vedelikku väljutav mõju, on need head ka neeruvaevuste korral. Maapirni sisaldavad ravimid ja toidud kaitsevad organismi, kuna stimuleerivad toksiliste ainete, näiteks raskemetallide väljutamist organismist.

Põhjamaa sidrun

Kuumale teele lisatud maapirniviil annab teele maitse, mis meenutab sidruniteed. Seetõttu nimetatakse maapirne ka „Põhjamaa sidruniks“.

Ellujäämiseks

Ameerikas hindavad maapirni väärtust ka need, kes on aktiivsed ellujäämiskunsti valdajad. Tänu sellele taimele pääses näljasurmast suur osa varajastest Euroopa uusasunikest Ameerikas.