Informatsioon: +370 61170170

Kurgid

Kurgid

Kurgid

Üheaastane taim kõrvitsaliste sugukonnast, mida kasvatatakse selle pika vilja saamiseks.

100g kurki – 15 kcal

Kurk sisaldab 99% vett, kaaliumi, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, tsinki, vitamiine C, B1, B2, B6, PP, E ja provitamiini A.

Veekahur

Kurk on meie organismi looduslik veega turgutaja, millest tulenevalt on sellel muu kõrval kasulik mõju ka meie nahale. Kaaliumisisalduse tõttu on kurgil puhastav ja vererõhku alandav toime.

Kaunid silmad

Kurki võib kasutada ka välispidiselt näomaskina, mis puhastab ja silendab nahka, kaotab silmade ümbert paistetuse ja varjud.

Vesine hõrgutis

Kurki kasvatati teadaolevalt juba 3000 aastat tagasi. Taim on pärit Indiast. Kurki tunti hõrgutisena juba muistses Roomas. Põhja-Euroopas hakati kurki kultuurtaimena kasvatama 9. sajandil (Prantsusmaal). Ameerikasse jõudis see taim koos hispaanlastega. Alles 19. sajandil hakati seda sööma toorelt. Tänapäeval kasutatakse kurki salatites, suupistetes, võileibadel. Seda võib ka soojades toitudes valmistada samamoodi nagu suvikõrvitsat. Hapendatud väikesed kurgid on maitsev hõrgutis Ida-Euroopa köögis.

Värskendus

Kurki kasutavad rohkesti baaritöötajad. Seda kasutatakse kaunistusena, näiteks Verise Mary kokteilis, ja jookide koostisosana nii alkoholiga (nt külm viin kurgi, sidruni ja piparmündiga) kui ka alkoholivabade jookide (nt vesi, jää ja suhkur purustatud sidruni ja kurgiga) juures.