Informatsioon: +370 61170170

Kappar

Kappar

Kappar

Need on kapparipõõsa õiepungad. Peamiselt kasvatatakse neid Vahemere piirkonnas ja USA lõunaosariikides.

100 g kappareid – 23 kcal

Need sisaldavad suurtes kogustes antioksüdante (bioflavonoide), palju naatriumi ja mõningal määral C-vitamiini.

Eksootiline maitsetaim

Kappariõisi marineeritakse mitmel erineval viisil: peamiselt õlis, äädikas või soolvees. Nõnda valmistatuna on kapparid Vahemeremaade köögi väga tavaline koostisosa. Tänu nende ainulaadsele tugevale ja täidlasele maitsele kasutatakse neid peamisel maitsestamiseks. Kapparid on ette nähtud paljude salatite, kastmete ja pitsade retseptides. Peenes Prantsuse köögis lisatakse kapparikastet, mis on kapparitega poulette, lihatoidule. Kõrgetel temperatuuridel töötlemise käigus kaotavad kapparid oma ainulaadse maitse ja seega tuleks nende kuumutamist vältida. Kõige parem on kappareid lisada soojale kastmele.

Traditsiooniline afrodisiaakum

Kapparid vähendavad kõhupuhitust, neil on ka reumavastased omadused ja nad parandavad maksa funktsioone. Kapparijuurte ja -põõsa okste koore infusioon on tuntud raviomaduste poolest. Neid kasutatakse muuhulgas aneemia ja artriidi ravimisel. Vastavalt rahvameditsiinile võivad kapparid osana meeste toiduvalikust ravida impotentsust.

Piiblisümbol surma kohta

Kappariõied õitsevad ainult ühe päeva - hommikust pärastlõunani. Õiest jäänud pung tekib samal päeval. Seetõttu on kapparitel piiblis sümboolne tähendus suremise kohta. Huvitaval kombel on see taim lähedas suguluses kapsaga.

Soola asemel

Tuhka, mis saadakse kapparijuurte põletamisel, saab kasutada soola allikana.