Informatsioon: +370 61170170

Fenkol

Fenkol

Fenkol

Fenkol / Firenze fenkol ehk finoccio on mitmeaastane taim sarikaliste sugukonnast. See on pärit Vahemeremaadest ning kasvab paljudes maailma piirkondades.

100g fenkolit – 69 kcal

Fenkol sisaldab kaltsiumi, fosforit, rauda ja vitamiine A1, B1, B2, C ja E.

Aromaatne aniis

See taim võlgneb oma huvitava aroomi õrnale aniisilõhnale. Fenkoli juuri võib süüa toorelt, praetult, pruunistatult, röstitult või grillitult ning nendest võib teha isegi hoidiseid. Fenkol sobib hästi suppidesse, kalaroogade ja köögiviljade, peedi, kartulite, kapsa, brokoli või lillkapsaga. Salatites saab köögivilja kasutada koos oliivide, kapparite, punase sibula, anšooviste, rukola salati ja õuntega. Seda saab maitsestada soola, pipra, sidrunimahla, küüslaugu ja tüümianiga. Fenkol on suurepärane komponent pastaroogades.

Köha, piimaeritus, koolikud

Fenkolil on rögalahtistavad, seedesüsteemi stimuleerivad ja diastoolsed omadused. Piim koos vähese fenkoliga võitleb gripi ja külmetuse sümptomitega. Öeldakse, et fenkol stimuleerib rinnaga toitvate naiste piimaeritust ning aitab beebisid kõhugaaside ja koolikute puhul.

Afrodisiaakum

Fenkoli seemned on väga kõrgelt hinnatud. Nendest tehtud siirupeid kasutatakse tugevdava ravimina, siirup kiirendab ka haavade paranemist ja juuste kasvu. Iidsetel aegadel kasutati fenkolit suurepärase loodusliku afrodisiaakumina.

Nahaprobleemide vastu

Fenkolit kasutatakse kosmeetikatoodete tootmises, eriti rasusele nahale mõeldud toodetes ja ka suuhügieenitoodetes.