Informatsioon: +370 61170170

Bataat

Bataat

Bataat

Maguskartulid on kaheidulehelised taimed kassitapuliste sugukonnast. Tuntud ka bataatide või jamsi nime all.

100 g maguskartuleid – 84 kcal

Maguskartul sisaldab rikkalikult tärklist, C- ja B-vitamiini, suhkruid ja karoteeni.

Kartulid, millel on ... porgandi värv

Umbes 90% maguskartulitest kasvatatakse Aasias, seega on need Aasia köögis väga tavalised. Need sibulakujulised mugulad on ühed kõige toitvamad taimed maailmas. Maguskartuli viljaliha on mitmes värvitoonis, nt oranž. Maguskartulid on tavalisest kartulist tervislikumad.

Lõunasöögiks või magustoiduks

Kokakunstil on maguskartuli ja tavalise kartuli töötlemiseks samad võtted, olgu selleks siis keetmine või küpsetamine. Neid võib praadida laastudena, lisada salatitele, teha kartuliputru ja lisada kookidele, pannkookidele ja vürtsikatele sufleedele, kuid parimad on need ahjus küpsetatult. Lisaks muule kasutatakse maguskartulit alkoholi tootmisel, tärklise, jahu ja helveste valmistamisel. Maguskartul pole suurepärane mitte ainuüksi lõunalaual, magusa maitse tõttu saab seda serveerida ka magustoitudena.

Idamaised krõpsud

Maguskartulit nii nagu ka tavalist kartulit toorainena kasutades saab teha krõpse, mis on Aasias tänapäeval nii populaarsed. Hiinas on maguskartulikrõpsud kaetud suhkruga, USA-s on need soolased ja Bangladeshis süüakse krõpse Cayenne pipra ja sidrunhappega.

Tervise ja ilu heaks

Maguskartulite põhielemendiks on proteiinid, millel on antioksüdatiivsed omadused. Neid soovitatakse eriti vereringehäirete, soole- või peensoolevähi all kannatajatele. Maguskartulid kaitsevad astma, osteoporoosi või reumatoidartriidi eest. Need on suurepärased vanuritele ja rasedatele.